Hyreslägenhet

Det finns många olika sätt att bo i Sverige. För att dela upp dem alla i två olika sorter så finns det dem som bor i villor och de som bor i lägenheter. Villor är enstaka hus som oftast står utan kontakt med andra hus. Här bor folk och äger själva huset. Lägenheter kan se mycket olika ut.

Om du bor i en hyreslägenhet så äger du inte lägenheten. Man kan säga att du lånar lägenheten av ägaren. Ägaren i fråga hyr alltså ut den till dig. Vanligtvis är denna ägare ett företag. Företaget i sig kan givetvis vara ägt av en person men det behöver inte vara så. Det kan lika gärna vara ägt av kommunen. Ett företag som erbjuder hyreslägenheter är HSB Gambrinus. HSB har många hyreslägenheter i många olika städer. Kika in på deras hemsida om du letar efter en lägenhet att hyra.

Det finns olika sätt att bo i hyreslägenheter på. Hyr du lägenheten direkt av ägaren så kallas det att du hyr den i första hand. När du hyr i första hand så får du vanligtvis bo där hur länge du vill. Det finns alltså ingen tidsram för boendet. Vill du flytta är det ofta en uppsägningstid på runt tre månader där ägarna kan söka nya personer att hyra ut till.

Om du hyr en lägenhet i andrahand hyr du den av personen som hyr den i första hand. Detta är inte lika fördelaktigt för dig som hyr. Här finns vanligtvis en tidsgräns. Du hyr lägenheten i exempelvis 6 månader för att sedan skriva nytt kontrakt om personen du hyr ifrån vill det. Det finns risk att man får flytta mycket oftare när man bor i lägenheter hyrda i andra hand. Något positivt med att hyra i andra hand är att du inte står för allting i lägenheten. Vitvaror ingår nästan alltid, och om de går sönder och du inte haft sönder dem, är det hyresvärden som ska stå för utbytet eller reparationen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *