Bygga hus

Känner du att det är dags att köpa hus, men du hittar inte huset som passar dig. Kanske är det för dåligt läge, konstig planlösning eller för litet. Om du vill ha ett hus som verkligen passar dig och alla dina önskemål så finns det ett bra sätt – och det är att själv bygga ett hus.

Men det är ett stort beslut och även ett stort projekt att ge sig in i.

Tomten

Innan du väljer vilket hus du ska välja så måste du hitta en tomt, en hustillverkare och en husmodell som du vill bygga. Om vi börjar med tomten så måste du tänka på hur du har väderstrecken, vart går solen upp, vart går den ner. Vart vill du ha din balkong, terrass eller uteplats? Många frågor, men det ger sig oftast på ett enkelt sätt beroende på hur din tomt är utformad och vilken husmodell du bygger. Däremot får du inte glömma bort att fundera på hur grannarnas hus kommer ligga. Är det så att de kommer skymma din kvällssol eller morgonsol? Glöm inte heller bort att tänka på hur det blir med insyn i huset och hur din utsikt kommer att bli.

Planlösningen

När du nu har hittat en tomt som du vill bygga ditt nya hus på, så måste du även hitta det viktigaste, och det är givetvis huset. Här finns det mycket att tänka på. Hur stort vill du att huset ska vara? Hur är det med sovrum, kök och toaletter? Barnrum och vuxenrum? Vart är rummen placerade i förhållanden till varandra? Blir det stora avstånd? Tänk igenom hur du och din familj brukar leva i vardagen och försök utforma ett hus som passar era förutsättningar.

Idag är det ofta väldigt vanligt med öppna planlösningar, vilket beror på hur du vill ha det själv. En öppen planlösning kan ofta bidra till mycket ljud, och i bland kan det vara skönt att kunna ha det tyst och lugnt.

Värme

Något som är väldigt viktigt till ditt nya hus är att välja rätt värmesystem för uppvärmning till ditt hus. Att installera en värmepump t.ex bergvärme som många ofta gör vid ett husbygge innebär att du får en värmekälla som är miljövänlig och värmer upp ditt hus till en relativt billig kostnad.

Stil på huset

Nu har du en tomt och en planlösning, men hur ska huset se ut på utsidan. Ska det vara ett modernt hus i putsad fasad, eller kanske ett mer traditionellt hus med en fasad av trä. Det är inte säkert att du själv får bestämma detta då det är viktigt att huset passar in i omgivningen som du väljer att bygga i. Men om du får välja ska du tänka på att olika fasader kräver olika mycket underhållningsarbete.

Bygga

Nu när du gjort valet på tomt, planlösning och husets exteriör så börjar den hustillverkare som du valt snart att bygga huset. Därmemot måste först ett ert bygglov beviljas, något som ofta hustillverkaren sköter. Under tiden när grunden och allt annat förarbete påbörjas så är det ofta hög tid att välja detaljer i huset. Kakel, toaletter, golv, tapeter, belysning, säkerhetsdörrar, det är mycket som ska bestämmas, och hur stor valfrihet du har beror ofta på vilken hustillverkare du bygger med.

Inflyttning

När allt är på plats är det dags att flytta in, och innan du gör det så ska du ändra posten, adress, fixa telefoni och bredband.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *